Machinebranden in het agrarisch loonwerk

12 augustus 2019
Met de toenemende droogte en hete periodes zien wij een forse toename van het aantal branden, waarbij complete machines zoals tractoren, balenpersen en combines in vlammen opgaan. Het klimaat hebben we geen effect op, maar welke preventiemaatregelen kun je nemen om de kans op brand te verkleinen?

Bron foto: Oldambt.nu

“We zien de laatste tijd veel branden ontstaan door materiaal ophoping, bijvoorbeeld rondom uitlaatsystemen in het motorcompartiment” aldus Wytse Visser, schade-expert bij Krijgsman expertise. Bewegende delen van de machine, zoals bijvoorbeeld de aftak-as of riemen, kunnen heel heet worden. In combinatie met ophopende brandbare materialen zoals hooi, stro en stof verhoogt het risico op brand enorm.

Ook het blussen in een open veld is lastig. Vaak is er één brandblusser aanwezig, en dit blijkt in de praktijk vaak onvoldoende te zijn. Voordat de brandweer ter plaatse is, is het meestal al te laat. Op de extreme hitte en droogte hebben we geen invloed, maar welke preventiemaatregelen kun je nemen om de kans op brand te verkleinen?

Preventietips

  1. Maak je machines regelmatig schoon, ook tijdens het gebruik, en houdt ze vrij van brandbare materialen zoals hooi, stro of stof.
  2. Plaats beschermkappen op of bij de risicovolle onderdelen van de machine, zoals bijvoorbeeld het uitlaatsysteem.
  3. Neem technische maatregelen om ophoping van brandbare machines te voorkomen.
  4. Zorg voor voldoende blusmiddelen op brandgevoelige/kwetsbare machines.

 

Auteur: $$$

Wilt u een medewerker ziek of hersteld melden?

Direct naar verzuimsignaal